16ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Ο σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) αναδεικνύεται σε μάστιγα της εποχής μας, καθώς εκτιμάται, ότι στα επόμενα 15 χρόνια ο αριθμός των ατόμων με ΣΔ θα υπερβεί παγκοσμίως τα 500 εκατομμύρια. Σημαντικοί παράγοντες που έχουν συμβάλλει στην αύξηση αυτή είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και το άγχος. Όσον αφορά τον επιπολασμό της νόσου στην Ελλάδα, το 1970 ήταν 2,8%, ενώ το 2017 είναι μεγαλύτερος από 10%. Ο ΣΔ είναι συστηματικό νόσημα και δεν αφορά μόνο τη διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, αλλά όλες ανεξαιρέτως τις παραμέτρους του κυτταρικού μεταβολισμού.  Στην πορεία εξέλιξης της νόσου δημιουργούνται συνοσηρότητες από όλα τα συστήματα (καρδιαγγειακό, νευρικό, πεπτικό, νεφρούς, δέρμα, ακόμα και από την ψυχική σφαίρα), ως αποτέλεσμα της χρόνιας υπεργλυκαιμίας - δυσλιπιδαιμίας και των χρόνιων επιπλοκών, γεγονός το οποίο καθιστά επιβεβλημένη την άριστη μεταβολική ρύθμιση του. Στην επίτευξη αυτού του στόχου έχουν συμβάλει αποφασιστικά η κυκλοφορία πρωτοπόρων φαρμάκων, καθώς και η εφαρμογή της τεχνολογίας στο πεδίο του ΣΔ.

Στις 14-17 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 16ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, το οποίο παρακολούθησαν ζωντανά ή διαδικτυακά πάνω από 4.200 επαγγελματίες Υγείας και φοιτητές από όλο το φάσμα των Επιστημών Υγείας. Στο σημαντικό αυτό συνέδριο αναπτύχθηκαν όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, καθώς και οι εξελίξεις στην παθοφυσιολογία, πρόληψη, θεραπεία και παρακολούθηση του ΣΔ και των επιπλοκών του.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια και κλινικά φροντιστήρια, όπου παρουσιάσθηκαν: 1) Οι τελευταίες εξελίξεις στην ταξινόμηση και τους μηχανισμούς παθογένειας όλων των τύπων του ΣΔ, 2) οι κλασσικές και οι νέες κατηγορίες των αντι-διαβητικών φαρμάκων (νέες βασικές ινσουλίνες, ινσουλίνες ταχείας και υπερ-ταχείας δράσης, αναστολείς DPP-4, αναστολείς SGLT2 μεταφορέων, αγωνιστές GLP-1 υποδοχέων) και η θέση τους στους σύγχρονους θεραπευτικούς αλγόριθμους, 3) η διαχείριση της δυσλιπιδαιμίας και της υπέρτασης στον ΣΔ, 4) οι οξείες επιπλοκές του ΣΔ με πρακτικές οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης, 5) οι εξελίξεις στις χρόνιες επιπλοκές με έμφαση στη χρόνια νεφρική νόσο και στις καρδιαγγειακές επιπλοκές, οι οποίες αποτελούν παγκοσμίως την 1η αιτία θανάτου των ασθενών με ΣΔ, 6) οι τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία (αντλίες ινσουλίνης νέας γενιάς, τεχνητό πάγκρεας, σύγχρονες συσκευές αυτομέτρησης της γλυκόζης στο αίμα, συσκευές συνεχούς καταγραφής) με έμφαση στον έλεγχο και την αξιολόγηση των διακυμάνσεων της γλυκόζης στην εντατικοποίηση της ρύθμισης, 7) οι νέες απόψεις σε θέματα διατροφής στο ΣΔ, 8) η πρακτική διαχείριση προβλημάτων, τα οποία προκύπτουν στην καθημερινή ζωή των ασθενών με ΣΔ και 9) η τελευταία επικαιροποίηση των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για τη Διαχείριση του Διαβητικού Ασθενούς 2018» της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και των Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών στην διαχείριση του ασθενούς με ΣΔ.

Στο συνέδριο συμμετείχαν έγκριτοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές (ιατροί, διατροφολόγοι και επαγγελματίες υγείας).  Μεταξύ αυτών, οι παγκοσμίου φήμης ειδικοί στο ΣΔ και Μεταβολισμό Καθηγητές F. Giorgino (University of Bari, Italy), F. Karpe (University of Oxford, United Kingdom), D. MIchailidis (University College London, United Kingdom), A. Pfeiffer (German Institute of Human Nutrition, Germany), M. Roden (Heinrich Heine University Düsseldorf, Director German Diabetes Center, Germany), οι οποίοι ανέπτυξαν τη σημασία της διαταραχής του μεταβολισμού του λιπώδους ιστού στην παθοφυσιολογία και τη θεραπευτική αντιμετώπιση του ΣΔ, της παχυσαρκίας και του λιπώδους ήπατος.


Γράφει...


ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Καθηγητής Παθολογίας, Διευθυντής Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, Μονάδας Έρευνας και Διαβητολογικού Κέντρου ΕΚΠΑ, ΠΓΝΑ «Αττικόν», Πρόεδρος Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με τις δράσεις μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Η KartaDiaviti.gr χρησιμοποιεί cookies
Τα cookies μάς βοηθούν να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.
x